Katteleksikon - Kattens Værn

Utryghed 1

Utryghed hos katten

Det er ofte sådan at katteejere fortæller, at deres kat ikke gider snakke ret meget med dem. Den strinter måske flere steder i huset, eller også har den det med at kradse mange steder på møbler eller i tapetet. Dette kan føre til stor frustration for både ejer og kat.
Skrevet af Lisbeth Jørgensen, teamleder hos Ceva Animal Health A/S

Vidste du, at katte har nemt ved at blive utrygge?

Det er ofte sådan at katteejere fortæller, at deres kat ikke gider snakke ret meget med dem. Den strinter måske flere steder i huset, eller også har den det med at kradse mange steder på møbler eller i tapetet. Dette kan føre til stor frustration for både ejer og kat.

Men, både det at gemme sig (og det tolkes desværre nogle gange som at katten ikke er af en type, der har lyst til at snakke med sin ejere), strinte/tisse flere steder i hjemmet eller kradse mange steder, er tegn på, at katten er urolig og utryg. Så har du en kat, som gør nogle af disse ting, så vær opmærksom på, om du kan hjælpe den. Dog kan det altid være en god ide at få katten undersøgt af en dyrlæge, hvis den på nogen måder er urenlig. Så er du sikker på, at kattens problem ikke er sygdomsbetinget.

Der kan være utroligt mange årsager til, at en kat kan være utryg. Generelt er katte solitære dyr, – og det vil sige, at de ofte har det fint i eget selskab, de behøver ikke at have andre katte i nærheden. Det betyder også, at har du flere katte, så kan der nemt opstå nogle konflikter mellem disse katte. Det er ikke sikkert, at kattene gør synligt opmærksomt på, at de ikke trives godt sammen. Men det kan være små ting, som at den ene kat stirrer på den anden eller at den ene ikke får adgang til at komme til foder / vand eller kattebakken. Det behøver ikke at give sig udslag i at de direkte slås, mindre ting kan også vise, at de har en konflikt med hinanden.

Katte kan også blive utrygge ved, at du skal male, ommøblere eller renovere i hjemmet. Katte kan godt lide faste vaner, og at tingene er som de plejer. Derfor er sådanne ting noget som skaber ustabilitet og utryghed.

Sidst men ikke mindst er der en del katte, som ikke bryder sig om, hvis der skal være fester eller der kommer gæster i hjemmet. Ofte er der mere larm, når der er flere mennesker til stede, og mange oplever at deres kat “trækker sig”, selv om den plejer gerne at ville være der, hvor familien er.

Hvordan kan man hjælpe sin kat til at føle sig bedre tilpas?

På internaterne anvendes feromoner til at skabe tryghed i en omskiftelig tilværelse. Feromoner er nogle signalstoffer, som katten naturligt udskiller for at skabe tryghed. Disse feromoner kan fås i forskellige udgaver. Den nye Feliway Help kan anvendes i korte perioder (7 dage). Det betyder, at den kan anvendes ved fornyelse i hjemmet, gæster og fester, og til at give kortvarig tryghed, hvis katten f.eks. skal passes weekenden over.  Feliway Optimum, Feliway Friends og Feliway Classic har en længere virkningstid (4 uger) og derved kan anvendes over længere tid, hvis man kan mærke at katten generelt er lidt urolig og utryg. 

På internaterne anvender vi disse feromoner til at gøre kattene trygge, når de er hos os, og derfor kan vi også anbefale at man anvender dem i hjemmet, når katten flytter hjem til jer, eller bare når der opstår en situationer, som I ved gør jeres kat urolig og utryg.

    Facebook
    Email
    Print